Categoriearchief: Uncategorized

Winst in 50e merenloop

Afgelopen zondag stond voor mij de merenloop op het programma. Een loop die ik de voorgaande 6 edities had gewonnen en waar ik mijn voorjaar een beetje op had afgestemd. Er lag toch flink wat druk op en ik was niet geheel zeker over mijn huidige conditievorm. Na de laatste trail wist ik dat het met de inhoud wel goed zat maar hoe was het met de snelheid??? ik had specifiek getraind op snelheid de afgelopen weken en dus moest het goed komen.

14.00 uur,

We werden weggeschoten, en na een snelle start van enkele heren wist ik de koppositie over te nemen. De kilometers gingen ondanks de harde wind (6-7) vloeiend voorbij. Op 3km liep ik met nog een andere loper alleen aan kop, ik maande hem om even de kop over te nemen om zodoende de voorsprong uit te breiden, helaas werd er geen gehoor aangegeven en had ik mijn plan klaar. De viaduct door en vanaf het weiland gas erop. En zo zou het dus ook gaan,,, in het weiland draaide ik de gaskraan vol open. De hekken vloog ik bijna over om mijn voorsprong te vergroten, de blik vooruit en niet achteromkijken. Kilometers beuken en genieten van de power, ik had na 9 kilometer het idee dat ze dicht op me zaten. Maar niks was minder waar, er was al een gat van zo`n anderhalve minuut. Maar ik spaarde me nog niet, vanaf 12km besloot ik om gas terug te nemen. Inmiddels liep ik met de wind in de rug en kon ik ontspannen finishen.

Tijd 50.34 mwa niet super maar wel een stuk sneller dan de overige lopers. En de tijd was ruim sneller dan 2 jaar geleden met vergelijkbare omstandigheden. Ik was blij nummer 7 was binnen en ik had het gevoel dat er wel meer in had gezeten deze dag met de snelheid.

NK marathon geen succes wel een goed gevoel.

Gisteren stond voor mij het NK marathon op het programma. Na 4 maanden van goede training onder leiding van Guido was ik er klaar voor. Doel was een tijd van onder de 2.31 en in de trainingen al laten zien dat het mogelijk was. Bij het opstaan voelde ik me goed en het inlopen ging easy. 9.30 ik stond achter de snelle hazen die dienst zouden doen voor Abdi en dus ideaal. Na het startschot een beetje weg gedrukt maar ik kon snel het tempo pakken. 5km 17.51 precies op koers, 10km 35.30 een versnelling??? Nee de kilometeraanduiding klopte niet. Ik liep op wattage en dus geen man overboord gewoon blijven lopen. 15km 53.30 exact weer op schema. Ik liep al lange tijd geheel solo maar kreeg nu een loper uit Denemarken bij me. Niks zeggend liepen we kop over kop de kilometers. Halve marathon 1.15.28 en dus niks aan de hand maar op 22km begint mijn pas wat trager te worden en verlies ik contact ik val terug en kan niet meer in het tempo komen. Vreemd geen tekenen gehad, geen dorst of honger gevoel maar geen power meer. Op de 1 of andere manier kan ik wel 15km/h blijven lopen zonder in te spannen. De hartslag daalt naar duurloop zone en dit tempo kan ik aan. Ik probeer af en toe wat aan te zetten maar het lukt me niet. Ik wil koste wat kost finishen al denk ik af en toe van waarom niet uitstappen. Ik doe dit niet 30km onder de 1.50 nog steeds. Ik heb dus nog 50 minuten om in ieder geval onder de 2.40 te lopen. 35km en ik val misschien terug maar raap wel lopers op. Het vondelpark het moment om te genieten, ik help nog wat lopers naar een snelle tijd voor hun. Geeft wel voldoening. Het stadion binnenlopend komt de snelheid in de benen en loop ik 2.38.30. Geen tijd waar ik blij van word. Wel blij dat ik door heb gezet! Nr 11 van Nederland bij de senioren.

Life is better on the trails???

Vaak hoor je bovengenoemde titel, reden? Geen tijddruk mooie omgeving gezelligheid en uitdaging. Voor mij zijn het momenteel de leuke trainingen om mee te pakken. Langere afstanden met moeilijke routes, ik begin het erg te waarderen. Gisteren afgereisd naar Ootmarsum waar de runforestrun een trail over 34,5km organiseerde. Met Guido afgesproken gewoon te lopen. In mijn hoofd had ik het idee om te proberen 14km/h te halen over de gehele afstand. Bij de trail is tijd niet belangrijk en klassering ook niet en dus mezelf dit doel gesteld, het liep vanaf de start al gelijk lekker ik was halverwege het veld gestart en kon dus gaan inhalen op de eerste kilometers. Een kleine 2,5 km verder liep ik op kop en begon ik te versnellen. Moeilijke stukjes wat rustiger rechte stukken versnellen. Het powermetertje van Stride gaf beste waarden aan! Na de eerste verzorgingspost even rustig gegeten en gedronken om vervolgens het uitdagende deel aan te gaan. Meer hoogtemeters en dus wat zwaarder. Het bleef goed draaien met veel ontspanning, liep ik de kilometers. 25km ik moest rechtsaf meende ik, de vrijwilliger stuurde me rechtdoor. Ik twijfelde en draaide na 400m weer om en gaf aan dat we rechts moesten. Overleggen en bestuderen van de kaart van hem. Besloten om alle lopers na mij ook rechts te sturen. (Bleek de goede keuze) kleine 5 minuutjes koste me dit maar ach geen probleem het liep goed. 28km nog een post eten drinken en door. Nu ging het hard heel hard kilometers ruim boven de 15 per uur en ik had energie over. Zelf geklokt kwam ik op 2.30.25 (2.25.14) 35,4km heel tevreden en elke post de tijd genomen zou het rond de 2.22 zijn geweest maar ach het maakte niks uit. Ik heb genoten! Jaap liep ook erg sterk en ligt ook goed op koers voor een snelle marathon!

8 van Drachten een jaar later.

Afgelopen zondag stond ik na een goede vakantie in Azië weer aan de start van een evenement. De 8 van Drachten na een jaar eerder gewonnen te hebben mocht ik met startnummer 1 lopen. Ik was pas 2,5 week weer in training en dus maar afwachten wat er in het lijf zat. Inlopen op de atletiekbaan en met het busje naar Beetsterzwaag. Hier aangekomen nog wat gelopen en omgekleed. 14.00 was de start en de jongens gingen er hard vandoor voor mij in de huidige vorm zeker te snel. Geen druk en lekker blijven lopen. De kilometers waren zwaar. Tuurlijk geen enkele snelle training nog afgewerkt dus wat kon ik verwachten? 6e in 27.35 vooraf had ik getekend voor 28.00. Ik was dus ook erg tevreden met het resultaat.

5 maal op rij winnaar van de Condensloop

Afgelopen zaterdag stond voor mij in het teken van de laatste test…. of de generale repetitie. Een halve marathon in Leeuwarden, de afgelopen 4 jaar mocht ik hier winnen en dit jaar was ik er ook op gebrand om te winnen. Natuurlijk was ik naar Leek niet echt uitgerust en ook in de laatste zware trainingsweek hoefde ik me geen zorgen te maken dat ik fris aan de start zou verschijnen. Afijn dat hoefde ook niet wat na deze zaterdag kon ik rustig in volume terug en kon ik uitgerust raken voor de marathon.

12.00 werden we weg geschoten. Al snel vormde zich een kopgroepje met 3 man. Na 800m liep ik solo…. huj dacht ik bij mezelf gaan we dan zo hard??? Ja de eerste meters gingen hard maar het voelde easy. Niet de ambitie om gelijk mezelf over de kop te jagen besloot ik gas terug te nemen. 16.35 op de eerste 5km, veel te snel en al een gat van zo’n 50meter. Nog iets laten zakken het tempo en kijken wat er gebeurd. Er komt geen aansluiting en dus blijf ik doorlopen. Nog steeds iets te snel gezien de doorkomst op de 10km van 33.30. Dat ga ik vandaag niet volhouden dacht ik bij mezelf. Het beste was er eerlijk gezegd wel af maar toch kon ik wattage blijven lopen. 50.40 over 15km dat is wel een tijd geleden dat ik dat liep en we hadden al een flink stuk tegenwind. Nu begon het lichaam ook te protesteren. (warmte?) ja het was 16 graden maar ik had er geen last van dacht ik…. veel gedronken onderweg en gekoeld onbewust. 1.12.52 de finish over veel verval toch nog de laatste kilometers.. tevreden mwa had verwacht dat het makkelijker zou gaan. Echter liep ik dezelfde tijd dan een jaar geleden op de halve en dus moet ik tevreden zijn.

van Humprey Paap

Het is niet altijd top!

Afgelopen zaterdag was ik weer eens in Leek, tijdens de leeksterlenteloop zou ik een halve marathon als training lopen. De afgelopen weken veel getraind en dus niet al te fris aan de start. Het doel deze dag was om rond het marathontempo te gaan lopen. Ergens tussen de 1.13-1.14 zou ik dan uitkomen. Bij het inlopen voelde het prima maar niet geweldig. Afijn gewoon gaan en zien waar het schip strand. Hilbert was mee op de fiets zodat ik kon drinken bij elke post, met mijn eigen sportvoeding. Dit was een enorm voordeel want hier kan ik ook over beschikken in Enschede. De eerste 5km waren te snel, ik liep met een snelle loper van de 10 en kop over kop ging het te hard. 33.56 over de eerste 10km was helemaal veel te snel. Tandje terug en niet forceren, ik liep al de gehele race tweede achter een sterk lopende Alwin Heitinga. Deze zou ik ook niet meer bijhalen en met de wind tegen liet ik het eigenlijk een beetje lopen. De kilometers waren wel op het marathontempo maar het ging stroef. Hilbert was vandaag ideaal want hij motiveerde me om lekker door te lopen en goed te drinken. Tot 18km ging alles prima maar er kwam wat zand in de moter. Ik kreeg wat steken in de kuit en besloot uit voorzorg het tempo terug te schroeven en niet te forceren. 1.13.34 prima tijd maar veel verval. Een tweede plek en toch eigenlijk tevreden over waar ik nu sta.

5 jaar op rij winnaar van de Merenloop.

Gisteren was het weer zover de merenloop. Een jaarlijks terugkomende loop voor mij. Waarom de omstandigheden het uitdagende parcours. Dit zijn mijn elementen en ik hou van deze loop. Ik was er ook opgebrand om wederom te winnen. Een dag eerder de veneboerloop laten schieten om uitgerust aan de start te staan.

14km modder, regen, wind en kou, en hekken om niet te vergeten. Om 14.00 werden we weggeschoten. En als andere lopers me uitdagen om hard te starten dan ga ik daar graag in mee. Dot gebeurde namelijk en ik had er wel zin in! Er werd een strak tempo op de weg gelegd maar na 500m begonnen ze al te verzwakken. Voor mij het teken om er een schepje bij op te doen. Resultaat een eerste kilometer van 3.03 deed het pijn mwa het voelde goed. Vervolgens nog 2 snelle kilometers erachteraan en ik lag los. Na 4,5km het weiland in, een weiland dat er goed bij lag en ik kon redelijk snelheid houden. De hekken gingen ook vrij gemakkelijk en dus was het een minder zware editie. Ondanks de kou en regen etc liep het lekker. Na 10km het weiland uit en nog een tandje erbij om na 49.20 te finishen. Ruim 2 minuten sneller dan vorig jaar maar toen was het een zware editie.

Heerlijk gelopen bij rondje Goutum

Afgelopen weekend stond voor mij het rondje Goutum op het schema. Paar jaar geleden al een keer mogen winnen en dat wou ik deze editie wel weer. Van Guido de opdracht gekregen niet volle bak te gaan maar goed door te lopen. Na het inlopen voelde alles prima en dus konden we gerust de kilometers lopen. Er stond een stevig windje. En 30km is een beste afstand. De kilometers volgden elkaar zeer vlot op. Na 5km kwam ik iets sneller door dan gepland maar niet overdreven veel. Na een korte plas stop kon ik tot 15km goed doorlopen. Dit was ook het lastigste stuk want de wind stond vol tegen. Maar na een doorkomst van 56.00 minuten wist ik dat het tweede deel wel wat sneller kon. Zonder mezelf extra te vermoeien lukte dit vrij gemakkelijk. En liep ik het tweede gedeelte in 55.11 bijna een minuut sneller dan de heen weg. Heel erg tevreden dus! De kilometer tijden waren goed en mijn gevoel zegt dat het nu allemaal de goede kant op gaat vallen! We gaan nu nog een periode in van finetuning en dan in April wederom genieten van een mooie marathon!

Winst in Langezwaag

Afgelopen zaterdag stond voor mij een tempotraining op het schema. Een week eerder nog een ultramarathon gelopen in Dwingeloo en de week goed door kunnen trainen. Langezwaag had de jaarlijkse trimloop en in overleg met Guido mocht ik daar de halve lopen. Met in en uitlopen vanuit huis een mooie training. Ingelopen (ging moeizaam) en omgekleed stond ik om 11.00 uur in mijn nieuwe Asics tenue klaar voor de start. (Mogelijk gemaakt door Asics en BijFolkert) doel was om de halve op marathontempo te lopen. Jan Stuursma liep ook de halve en Jan sytze de 16.1. Vooraf gaf ik aan niet te hard te starten en ze moesten hun eigen weg zoeken. Maar al snel liep JS uit op mij en Jan en liepen we stabiele kilometers van rond de 3.35. Na 9km gaf Jan te kennen dat het tempo net wat te hoog lag. Reden was een paar dagen van ziekte maar zoals het op Terschelling ging ging het ook hier de ander moet lekker doorlopen. Dat was ik dus, de kilometers gingen naar 3.25 en sneller en met grote passen kwam ik op 12km bij JS te lopen. Samen liepen we nog een mooi stuk op maar al snel kwam ik toch alleen te lopen. Tot 17km kon ik de kilometers volhouden en met de wind tegen besloten om niet te forceren maar rustig door te gaan. De finish in 1.13.41 prima tijd! Een eerste plek en een goed gevoel. Omkleden en ik mocht weer naar huis lopen.

Winst in Tzum.

Na een week met wat fysieke probleempjes met het lichaam toch besloten om af te reizen naar Tzum. Tuurlijk hardloopvriend Arie nam afscheid en daar wou ik bij zijn. Eerder in de week had ik irritatie aan de achilles en dus in overleg met Guid besloten te starte. Maar niet alles uit de kast te lopen. Bij het inlopen voelde het goed en dus besloten toch zeker te starten. Vooraf was het duidelijk niet forceren. Na een ronde door het dorp lag ik al aardig achter Willem de Boer en Rob Vijver. Geen probleem ik had nog geen energie verspilt. Maar na 2km dacht ik bij mezelf het voelt goed en ik heb geen last. Tempo iets opschroeven dan maar. Het wattage op 370 en in marathonpace komen. Dat lukte en al snel liep ik vervolgens op kop. Nog steeds geen last en dus door. 34.40 na een zeer behouden start gaf aan dat het hard ging. (Kilometers van 3.15 zaten er tussen) maar ik had zo’n groot gat dat ik bij mezelf dacht er komen nog zware weken aan. Gas er af en uitlopen op 15km/h is ook voldoende en zo ging het na 1.05.13 op de 18km was ik fit en had ik geen last. Na een lange training vandaag weet ik dat ik niks heb geforceerd. We gaan lekker door en op naar de komende trainings weken.