Maandelijks archief: november 2017

Winnaar van de 21e Berenloop op Terschelling (De marathon)

Yes Yes Yes,

Daar is hij dan al de winnaar van de marathon op Terschelling. Gisteren mocht ik hem voor de eerste keer in mijn carrière winnen. Wat voelde deze overwinning goed en niks gestolen alles allen gedaan. Om maar even met de deur in huis te vallen. Vooraf werd ik niet als kanshebber betiteld en dus des te mooier om toch de winst te mogen pakken. Na de overtocht met de boot konden we ons melden in het hotel, ik had mijn moeder en partner mee voor ondersteuning en verzorging en dat was allemaal prima verzorgd. ik had in de periode voor de marathon één lange duurloop van 30+ gelopen en dus was het even kijken hoe het gisteren zou gaan. Vooraf had ik een strijdplan met Guido gemaakt en dat was behouden starten en proberen het laatste stuk te versnellen. Bij de start stonden Willem de Boer, Jan Stuursma, en Jan Venhuizen. Deze mannen hebben op papier snellere tijden op de marathon maar dit jaar had ik met mijn 2.33.30 in Enschede ook goede papieren in de hand. Maar goed het blijft een marathon en dus maar even afwachten wat de heren gingen doen.

12.40 werden we weggeschoten, en als snel liepen we met zijn 4en op kop. Het voelde allemaal goed aan, een easy tempo wat ik de laatste weken in de trainingen ook al had laten zien en dus maakte ik mij geen zorgen. Al na 2kilometer was het echter klaar, ik ging solo door. Op dat moment liep alleen Willem nog bij mij, maar die liet me lopen. Het tempo was ongeveer 3.35 de kilometer iets wat niet heel snel is, maar misschien dachten de heren dat het te snel ging? Ik liep in ieder geval door op mijn wattage dat Guido had berekend en dus was ervoor mij geen reden om langzamer te gaan lopen. Tevens liep het heerlijk, uit de wind en lekker moederziel alleen. Dat zijn voor mij wel de mooiste races om te lopen. Na 10km in 34.55 lag ik op een prima schema, moest wel telkens even stoppen bij de verzorgingsposten voor de bidons die in een krat stonden maar ook dat deerde niet. Daarna weer naar het tempo wat ik wou lopen. Na het 20km punt zou het zwaarder worden wist ik en dus liet ik iets het tempo zakken. Niet veel maar voldoende, ik hoorde wel dat de heren dichterbij kwamen maar wist ook dat het zwaarste stuk nog kwam. Na halfweg in 1.14.55 (te snel) werd het werken, eerst niet fysiek maar de wind werd nu een bepalende factor. Het werd wat meer harken en de souplesse liep wat terug maar ik bleef lopen. 25km nog steeds goed en geen echte problemen. Maar…. op 26km moest ik even wandelen, kreeg even geen zuurstof binnen, het blokkeerde of iets in die zin, de begeleidende politieman gaf aan dat er wel een groot gat was en dat ik de tijd had om even op adem te komen. Het koste mij een halve minuut ongeveer maar daar was ik weer. Vreemd maar op tijd aan mezelf gedacht. Ik kon weer verder. 30km 1.49.25 ongeveer wel veel verval dacht ik bij mezelf, maar ik loop nog op kop en ze moeten eerst maar het gat dichtlopen.

De strandopgang, oef wat ging dat moeizaam, in de verte zag ik wel een loper maar kon niet zien wie het was, maar het gat was zeker 1.30. Ik dacht bij mezelf niet stilvallen op het strand! Dit gebeurde dan ook niet, sterker nog het strand en de enorm harde wind gaven mij vleugels ik kon versnellen en weer tempo maken. Ik had ook al een tijdje niks meer gedronken omdat ik het niet weg ik kon krijgen maar ik had er geen hinder van. Op het strand kon ik blijven lopen en een goed spoor zoeken. De strandafgang was pittig maar ik hield nog wat tempo. En ja dan loop je richting de longway, ik wist dat het binnen was. Ik zou niet meer stilvallen, sterker nog de laatste 5km gingen sneller dan de kilometers tussen 30-35. Ik kon bij het 41km punt Jan Kooistra nog een Highfive geven en genieten van de laatste kilometer. Veel publiek dan ga je niet meer stuk dan blijf je gaan! 2.38.29 de Winnaar van de 21e berenloop. YES YES YES. En de slotkilometers bijna op het tempo wat ik moest lopen dus er zat nog wel wat in de tank. Maar deze overwinning neemt niemand mij meer af!!!

 

Onderstaand een linkje met filmmateriaal en het verslag van de Leeuwardercourant.

 

https://www.omropfryslan.nl/nijs/767564-riekele-kobes-wint-21e-beareloop-op-skylge