Maandelijks archief: september 2017

Prachtige halve marathon in Appelscha

Gisteren stond ervoor mij een snelle training op het programma. En dus besloten deze te lopen in Appelscha tijdens de halve marathon die daar werd georganiseerd. Vooraf met Guido besloten om rond de 3.30-3.35 de kilometer te lopen en dus lekker ontspannen lopen. Het parcours wat voor 60% onverhard is was pittig tot zwaar te noemen. 6kilometer ingelopen en samen met Tineke richting de start gegaan. Tineke liep de 5km om even lekker te lopen. Bij het startschot keek ik even de kat uit de boom om naar 400m toch maar naar de kop te gaan. Al snel liep ik kop van alle afstanden en wist ik dat het een lange tocht werd. Toch kwam mijn oud trainingsmaatje Jaco even mee lopen die de 5km liep. Samen konden we de eerste kilometers even oplopen en bijpraten. Na de splitsing kwam ik weer alleen te lopen, het eerste ruiterpad kwam op de route maar ik hield de pas strak. Na 5km in iets meer dan 18 minuten heb ik of een bordje gemist of was er een bordje gedraaid want ik liep ineens weer op het parcours van de 10km snel omgedraaid en weer proberen de goede route te vinden. Gelukt en ik kon nu een inhaalslag maken. 10 lopers voor me en dus weed het racen. Maar wel binnen de opgegeven waarden. Ik moest 1100meter goed maken en dat was toch wel een flinke opgave. Lopers vroegen zich af waar ik wegkwam en al lopend kon ik het uitleggen, het tempo ging nu wel flink omhoog want de kilometers zaten nu rond de 3.28-3.30 maar ik wou en zou naar de kop. Op 13km was ik bij de nummer 2 die aangaf dat er nog een minuut tussen hem en de kop zat. Oef 8kilometer en een minuut dichtlopen…. Toch ging ik ervoor en ik kwam inzicht van hem. Het ging dus goed komen. Na 18kilometer was ik erbij en na een paar woorden met hem te hebben gewisseld ging ik door. 1.14.50 was de doorkomst die ik had op de halve marathon en de finish ging in 1.19.05. Een vreemde wedstrijd maar zeer voldaan! Ook nog een plasstop gemaakt en verkeerd lopen. Toch een gemiddelde kilometertijd van 3.33 dus keurig volgens schema gelopen!

3 maal op rij winst in Burgum

Gistermiddag mocht ik afreizen naar Burgum, lekker dicht in de buurt en dus laat weg. Ik was uitgenodigd door de organisatie om ook de laatste editie mee te maken. Het was de 10e keer en tevens dus de laatste keer. 9 keer had ik meegedaan, 3keer de 5kilmoter gewonnen, een maal de 10kilometer gewonnen en 3 keer de 16.1km. Ook twee edities zonder podium. Gisteren liep ik weer de 16.1km, vorig jaar goed voor 55.50 en daar gokte ik dit jaar weer op. Vooraf met Guido al de wedstrijd besproken, geen gekke dingen stabiel lopen! In de ochtend al even getraind en voorafgaand aan de wedstrijd ook nog een kleine 5 kilometer ingelopen. De spieren hadden er zin in en het hoofd was er ook klaar voor. Om 14.00 uur was de start en het was zowaar lekker weer, beetje wind en een zonnetje. Bij het startschot liet ik enkele atleten even voorgaan om de eerste 200meter even uit de wind te lopen. Maar al snel nam ik de kop over en zou deze ook niet meer afstaan. Het horloge stond ingesteld op het marathontempo en dus moest het vrij makkelijk aanvoelen. Dat deed het ook, sterker nog ik moest stukjes inhouden om niet te snel te gaan. Na een snelle eerste 5 kilometer in 16.50 ongeveer werd het tijd om lekker door te lopen en echt op de juiste pace te gaan lopen. De kilometers onverhard kwamen eraan en dat koste toch wel wat meer energie, ook moest ik nu veel lopers van de 10kilometer in gaan halen. Zigzaggend door de menigte heen op het onverharde was niet goed voor het tempo. Na 15kilometer 51.45 ongeveer wist ik dat er een mooie tijd uit zou komen. Bam 55.32 over dit parcours nog niet eerder zo snel geweest op dit parcours en dat geeft veel vertrouwen richting de komende weken! Een voorsprong van ruim 4 minuten op de nummer 2 gaf aan dat het vandaag een eenzame strijd was tegen de elementen van de natuur. Maar met een goed gevoel kon ik naar huis!

Goede SBS

Na enkele jaren een slechte Sneek Bolsward Sneek was het dit jaar raak. Afgelopen zaterdag wilde ik in Sneek eindelijk eens een keer goed lopen. Guido had me goed voorbereid en door de week heen had ik een goed gevoel. Nog even bij Jilling geweest voor een massage en training en ik stond afgelopen zaterdag strak aan de start. Ik had er enorm veel zin in, na 44 wedstrijdloze dagen was het er wel weer tijd voor. Maar vooraf met de trainer besloten om op vermogen te lopen. Rond de 3.30 de kilometer en niet forceren, dan sta je toch anders aan de start! Bij het startschot toch even op kop, baanatleten starten nou eenmal rap. Maar na 300m liet ik de kop over aan Willem de Boer en Jan Venhuizen al snel liep eerst genoemde weg en werd het strijden om plek 2. Niks forceren maar lettend op het klokje gingen de kilometers voorbij ik liep inmiddels al geruime tijd op een tweede plek en het liep gewoon zoals het moest. Na aankomst in Bolsward was het gat zo’n 50 seconden met Willem en liep Ben Stellingwerf achter mij. Na pakweg 11km kwam Ben erbij en liepen we twee kilometer samen waarop ik aangaf niet het doel had om sneller te willen gaan. Ben liep langzaam weg, ik bleef mijn tempo houden en het bijbehorende vermogen. Na 15kilometer werd het wat zwaarder, (stukje inhoud) maar ik hield vol nog steeds rond de 3.30 en een zeker podiumplekje. Na 19km dacht ik bij mezelf iets hoger in vermogen en lekker nog even op een snelle pace naar de finish! Heerlijk gevoel dat je in een race veel over hebt. 1.10.23 was mijn eindtijd een 3e plek en goed gevoel.

 

op naar meer!