Maandelijks archief: mei 2017

Hoe is het met de snelheid na de marathon?

Om maar eens met een mooie titel dit bericht aan te vangen. Na de marathon had ik een serieuze snelheidstraining gedaan en voor de rest enkel nog wat duurlopen en wat lichte tempoblokjes. Maar gisteren stond daar toch echt de 4 mijl van Sneek op het programma. Lang geleden al met Siep Nota afgesproken om deel te nemen met een team van BijFolkert onze gezamenlijke sponsor en Siep zijn werkgever. Er waren zelfs 2 teams van BijFolkert en dus veel tenues van onze sponsor aanwezig bij deze loop. Vooraf nog een teamfoto gemaakt en onze tactieken besproken. Het doel wat we vooraf hadden gesteld was winnen bij de business loop. Met 2 teams konden we zeker een gooi doen naar de overwinning. Ik zat bij team 1 samen met Siep, Teatse, Ynte en Richard. Allemaal mannen van de lange adem en dus afwachten wat we konden. Gezamenlijk inlopen en op tijd naar de start om een goede positie te verkrijgen. Zelf was ik deze dag niet geheel fit en dus had ik geen flauw idee wat er mogelijk was. Jan Sytze Jonker, Edwin Wissema, Eelke Boonstra en Yke Zoetendal allemaal snelle mannen aan de start.

15.00 we werden weggeschoten en het tempo zat er gelijk wel goed in, met een eerste kilometer van rond de 3.10 ging het rap. Deze voelde ik niet echt maar toch wist ik dat het zwaar ging worden met de snelle heren. Zelf pakte ik vanaf 1500m de leiding om eens aan de boom te slingeren, verstandig? Absoluut niet maar het gaf wel voldoening. Normaliter is dit voor mij het teken om dan door te trekken maar helaas wou dat gisteren niet. Na de eerste ronde liepen we nog met 3 man en lag het tempo inmiddels al een stukje lager. Zo rond de 3.15 de kilometer denk ik. Dit tempo is normaliter voor mij een 10km pace en dus moet ik het makkelijk kunnen volhouden. Maar na 5km was de put er wel wat uit en kon ik niet meer bijblijven. Ik liet het gat te groot worden om op de laatste kilometer nog eens aan te zetten. In mijn hoofd was ik met andere dingen bezig en had niet de focus die normaal nodig is. Het feit dat het lichaam protesteerde is voor mij een teken om nu goed te luisteren naar het lichaam. De gaskraan dicht gedraaid en het laatste stuk niks te forceren. 4e in 20.43 daar hechten we dan maar niet teveel waarde aan. Gelukkig waren we als team wel top want we mochten op plek 1 plaatsnemen tijdens de huldiging. Team 2 werd 3e en zodoende was het podium goed gevuld met de Teams van BijFolkert! Nu lekker 2 weken opladen en weer in een goede vorm komen om aan het tweede deel van het jaar te beginnen, dit gaan we lekker doen op de Canarische eilanden waar het zonnetje volop zal schijnen;-)

 1. Eelke Boonstra
  00:20:26
 2. Edwin Wissema
  00:20:32
 3. Yke Zoetendal
  00:20:32
 4. Riekele Kobes
  00:20:43
 5. Willem de Boer
  00:20:56

Ronde van Oranjewoud

Afgelopen week ingeschreven voor de ronde van Oranjewoud, kort op de marathon zou je zeggen? Misschien wel maar na een week rust en enkele trainingen had ik er zin in. Dit is een zeer leuke loop in de en rond de bossen van Oranjewoud waar ik vele kilometers heb liggen. Ik had gekozen voor de 16.1km en zou deze dan als harde training benaderen, had nog geen tempowerk gedaan en dus even kijken hoe mijn spieren zouden reageren. Met Guido afgesproken niet kapot te gaan maar wel lekker doorlopen! Gisteren vroeg afgereisd naar Heerenveen om daar mijn startnummer op te halen. Het was al gezellig druk en na het ophalen van het startnummer even losgelopen. Alles voelde na behoren en dus kon er gestart worden! Om 11.00 werden we weggeschoten door de organisatie en het liep gelijk goed. Even rond de 5e plek gelopen en langzaam aan opgeschoven naar voren. Daar liep Jan Sytze al en met hem zou ik de eerste kilometers samen lopen. Voor ons liepen nog enkele andere atleten van de 10km en stukje bij stukje liepen we het gat al dicht. Helaas moesten de atleten bij 4kilometer rechtdoor en wij sloegen af richting het bos. We hadden een vrij hoog tempo rond de 3.30 de kilometer en vooraf had ik Jan Sytze te kennen gegeven dat ik later in de race wat zou gaan versnellen. Na 5kilometer voerden we het tempo gestaag op en al snel liepen we 3.27 de kilometer. Het liep goed, ik moest wel wat werken om even in het ritme te komen maar op 7kilometer zat ik er lekker in. We liepen nu wat meer in het bos en dus kon de gps wel wat afwijken maar na het 8km punt in 27.30 ongeveer wist ik dat het tempo vrij hoog lag. Inmiddels liep ik alleen maar was de blik naar voren gericht ik wou doorgaan en niet achterom kijken. Na 10km in 34.20 ongeveer zat ik gewoon goed op het tempo. Het liep vlak tuurlijk ik voelde wel dat er de afgelopen periode wat was gebeurd in het lijf maar ik kon blijven doorlopen. Kilometers van 3.25 vanaf 8 kilometer voelde vertrouwd. Tot 15kilometer kon ik dit tempo vasthouden. Op dit moment moesten de 16.1km lopers meer slingeren en werd het moeilijker om het tempo vlak te houden. Ik keek even achter me en zag Jan Sytze in de verte lopen. Het gat was groot genoeg om de laatste kilometer gecontroleerd uit te lopen. 55.10 een mooie eindtijd en een eerste plek is altijd leuk maar mijn gevoel was bevestigd ik ben goed op weg naar een stabiel niveau en zal samen met Guido stukje bij stukje doorbouwen aan een beter niveau. De tussentijden vandaag 17.12-17.06-17.09 3.41 over de laatste 1100m Strak en vlak gelopen!

 

1 Riekele Kobes Leeuwarden 1986 55:10 55:13
2 Jan Sytze Jonker Hemrik 1986 55:52 55:54
3 Jorn Lemmen Groningen 1987 1:00:14 1:00:17
4 Steven Hemstra Weidum 1995 1:01:33 1:01:37