Maandelijks archief: april 2017

Ruime PR verbetering bij Enschede marathon

Gisteren was het dan zover de Enschede marathon, vanaf Januari met de specifieke trainingen begonnen van Guido en stukje bij stukje werd het lichaam klaargestoomd voor een mooie race. Ik was genodigd en had de luxe om te mogen overnachten in een hotel inclusief eten en toebehoren. We waren zaterdag mooi op tijd in het hotel en daar kregen we de startnummers uitgereikt en hadden de genodigde atleten een gezamenlijke pasta party. Vroeg terug na de kamer en na het inleveren van mijn eigen bidons ging al vroeg het licht uit om goed te kunnen slapen.

5.45 de wekker vroeg wakker om het lichaam even te laten ontwaken want de start was om10.00uur. Goed kunnen ontbijten en lekker relaxed voorbereiden op mijn hoogtepunt van het voorjaar. Ik had er enorm veel zin in en was klaar voor een nieuwe tijd op deze klassieke afstand. Om 9.10 vertrokken we met de atleten richting de start, daar konden we in alle rust ons voorbereiden op de race in de tent voor de atleten. Nog even losgelopen vlak voor de start en toen was het moment daar.

10.00 We mochten dan eindelijk weg, de snelle Keniaanse dames en de hazen op kop en ik kroop hier mooi achter. De afspraak die er gemaakt was met de hazen was simpel 2.27 hoog. Voor mij ideaal, want ik wou onder de 2.30 dat zat er gewoon in en dat moest er eigenlijk wel uit kunnen komen in dit veld. De eerste kilometers gingen goed het voelde easy aan en ik kon nog praten met enkele Belgische atleten. Na 5km het eerste drinkpunt. Tsjakke de bidon kunnen pakken en geheel leeg kunnen drinken. Goed blijven drinken was heel belangrijk in Amsterdam lukte dit minder, maar had er nu veel meer aandacht aan besteed. Er viel een klein gaatje maar dit liep ik dicht om het tempo te houden wat we zouden lopen. Ik begon ietwat te twijfelen. Want het tempo was niet stabiel kilometers van 3.25 en dan weer 3.33 het wisselde teveel. En bij de waterposten werd er telkens flink versneld. Het idee was om me er niet aan te ergeren en gewoon de focus te houden. Inmiddels waren de eerste atleten er al af en was dit voor mij een teken meer in de groep te gaan lopen. Na 10km kon ik weer goed drinken en mijn eerste gelletje nemen, deze viel goed en ik kon zodoende mijn energie blijven aanvullen. We liepen overigens op een tijd van 35.02 dus keurig volgens plan. De 5kilometer die volgden waren heel wisselvallig, en weer losten er enkele atleten. Na 15km in 52.35 was ik er klaar mee ik begon nu na het drinken mijn eigen tempo te pakken en liep het gat dicht en bleef nog even hangen maar besloot op 16kilometer om mijn eigen tempo te houden. Het nadeel was dat ik nu vol op de wind moest lopen in mijn eentje. Het tempo was nu stabiel en het liep lekker in kon mijn pas rond maken en had gewoon de ruimte.

Na 17km begon het te regenen en werd het wat moeilijker, met de wind erbij en de kou (6-8 graden) was het niet warm maar dat deerde niet. Kennelijk was dit een reden voor de groep om te versnellen want bij 19kilometer liepen ze weer bij me. Ik had strakke kilometers en toch kwamen ze er weer bij. Geen man overboord ik bleef mijn tempo lopen. De groep was inmiddels gehalveerd en de sterksten waren over. 20 kilometer 1.09.30 ietwat te snel maar het liep nog steeds erg goed. Weer kon ik mijn bidon goed leegdrinken en had ongeveer de eerste liter aan vocht binnen. Ook nog een gelletje kunnen nuttigen en dus geen enkel vuiltje aan de lucht. Halverwege kwamen we door in 1.13.49 mooi op schema en nu was het veel stabieler. De kilometers volgden zich nu rap op en ik moest aanklampen om erbij te blijven. Kennelijk toch teveel energie verloren tegen de wind in want het lukte me niet meer. Ik besloot om door te lopen op eigen tempo en de focus op de groep te houden. Na 25km in 1.28 en een beetje lag ik dus nog steeds op koers, de 5 kilometer die volgenden waren zwaar. Ik liep inmiddels alleen en had enkel nog wat atleten voor me die al een stuk uit het zicht waren. Herpakken en doorgaan maande ik mezelf. 18.27 was wat ik liep over deze 5km. 1.46.06 kwam ik door op de 30km. Auw dit deed wel pijn want het was nu al werken. Wel kon ik elke post blijven drinken en energie aanvullen maar het liep niet gemakkelijk meer. De man met de hamer??? ik lag op een podium positie en hoefde niet achterom te kijken het gat was groot en dus onbezorgd doorlopen. Kilometers van 3.45 volgden en sommige nog langzamer. Wat deed het verschrikkelijk veel pijn. 35km geen bidon, grrr dan maar water en hopen dat het niet te erg is. Auw Auw zwaarder werd het en ja een kilometer van rond de 4.00 dit wou ik niet en dus moest het tempo weer omhoog. Het wou niet 3.45 perste ik eruit en na het 40km punt waar gelukkig mijn bidon stond dacht ik deze moet leeg en dan door. 2 slokken en meer kon ik niet verwerken, toch nog een slok enkele 100meter verder. De finish kwam inzicht en dus alleen maar denken aan een warme douche en doorgaan. Nog een atleet voor mij die ik wilde pakken maar dat gat was te groot, 2.33.30 mijn eindtijd 4.20 van mijn oude PR af. Tuurlijk een PR is altijd mooi maar ik kwam voor meer. 3e plaats en eerste Nederlander ik had vooraf ervoor getekend maar gezien mijn snelle tijden op de halve had ik stiekem op meer gehoopt.

Tevens winnaar van het Combiklassement geworden

Combi klassement Apeldoorn – Enschede
De Midwinter Marathon Apeldoorn en de Enschede Marathon daagden ook dit jaar de lopers uit voor een combiklassement. De deelnemers liepen op 5 februari de Asselronde in Apeldoorn en afgelopen zondag de marathon in Enschede, waarna de tijden bij elkaar op werden geteld. Bij de vrouwen won Anja van Vliet uit Oss  het klassement.  Bij de mannen wist Riekele Kobes zijn concurrenten voor te blijven.

 

1 3 Betty Lempus Kenia 1e Vsen 2:29:31 2:29:31
2 10 Jonas Roels Hamme 1e Msen 2:31:10 2:31:09
3 11 David Stevens België 2e Msen 2:31:15 2:31:15
4 4 Agnes Mutune Kenia 2e Vsen 2:33:21 2:33:21
5 51 Riekele Kobes Friesland 3e Msen 2:33:30 2:33:30
6 563 Athansios Makrygiannis Griekenland 1e M40 2:34:00 2:34:00
7 6 Rose Maru Kenia 3e Vsen 2:35:05 2:35:05
8 2 Goitetom Haftu Tesema Ethiopië 4e Vsen 2:38:23 2:38:23
9 118 Roelof Oostra Friesland 4e Msen 2:39:02 2:39:02
10 627 Mark Oude Bennink Nederland 5e Msen 2:39:33 2:39:32

Training gecombineerd met trimloop

Afgelopen zaterdag was ik ietwat laat van bed, ik had nog een leuke tempotraining op het programma en besloot toch maar af te reizen naar Burgum. Hier was de jaarlijkse Slach om e mar een prestatieloop en ik had er wel het een en ander over gehoord. Niet inlopen en snel inschrijven want het was tenslotte gewoon een training. 11.00 mochten we weg voor onze 20kilometer. De eerste kilometers moest ik rond de 4.00 minuten lopen duurloop Z1 voor de geïnteresseerden. Ik had voor de start niet geplast en dus nog even snel de bosjes in, 5kilmoter ging in 19.50 ongeveer en na 20 minuten mocht ik dan versnellen naar marathontempo. Vanaf dat moment raapte ik ook veel lopers op en ging het flink hard, het liep lekker en al snel kwam ik bij de eerste lopers van de 20km te lopen. Het was gelijk door en niet inhouden het tempo moest strak en ik liep vervolgens aan kop van het veld. Na een dikke 20minuten mocht ik het tempo weer laten zakken naar Z1 en dus lekker ontspannen op tempo 15km/h We kregen nu iets meer last van de wind en de lopers die ik net inhaalde kwamen me voorbij. Na 10minuten mocht ik mijn tempo weer opschroeven en na een kilometer of 2 had ik de jongens achterhaald. Nu liepen we flink tegen de wind in en was het even harken om het tempo te halen. Maar het lukte en ik kon door versnellen. Na een dikke 20minuten liep ik finishstraat in en met 1.13.04 over 20km met onverharde stukken zat deze training erop. Een eerste plaats als beloning al ging het mij er niet om, het gevoel was goed en tevreden kon ik huiswaarts. De marathonschoenen zijn goed ingelopen en nu is het tijd om fris te worden zoals de trainer het noemt. Inmiddels gaan we de laatste trainingsdagen in en zal ik met veel plezier uitzien naar aankomende zondag!

 

 

 

 

 

Cascaderun 2e plaats

Gisteren stond voor mij de laatste test op het programma. De Cascaderun te Hoogeveen was het strijdtoneel, een warme dag en dus was het voor mij even lastig om te schakelen. Gezien het feit dat ik niet echt een warmweer loper ben moest ik snel switchen. De afgelopen dagen had ik wel wat kunnen wennen aan de warmte, maar ik train normaliter in de avond en dan is het vaker toch al een flink stuk koeler. Afijn mooi op tijd afgereisd naar Hoogeveen en daar lag mijn startnummer al klaar. Vroeg aan de warming-up begonnen en de nodige kilometers gemaakt. De benen waren ietwat zwaar maar ze hadden zeker zin om een stukje te lopen. Ik liep de 16.1km en had geduchte tegenstand van enkele buitenlandse atleten. We stonden netjes om 13.30 voor de startstreep en poef beetje verassend want we hadden niet door dat we al weg mochten. Vooraf besloten niet te hard te starten, maar ik wou de buitenlanders toch volgen, dit ging wel heel erg hard en na 200m toch maar besloten het niet te gaan proberen. Resultaat 3.06 op de eerste kilometer, maar het ging wel heel erg makkelijk. De kilometer die volgde ging in 3.10 nog steeds veel te snel maar het liep soepel! Er was toch een andere atleet meegegaan op mijn tempo en we liepen de eerste 4 kilometer mooi achter de Kenianen aan. Voor mij was het een teken niet door te gaan trekken, ik wou niet kapot gaan voor het 10 kilometerpunt en dus moest het gas er wel af. De andere atleet versnelde door en ik liet hem bewust gaan, het voelde verder erg goed aan en de kilometers vlogen voorbij. Ik hield zicht op de atleet voor me, en achter me zat geen enkele atleet die in de buurt kwam. Eigenlijk liep ik dus in niemandsland en had ik totaal geen druk. De kilometers vanaf 5km gingen net iets sneller dan het marathontempo en het voelde zo strak aan. Na 10kilometer in 33.25 liep ik nog op een mooi schema van rond de 54 minuten op de 16.1km maar na het 12 kilometer punt kwamen de atleten van de korte afstand bij ons op het parcours en werd het toch wat meer zigzaggen door de menigte heen. Ook had ik geen zicht meer op de loper die voor me liep, ik hoorde dat het gat kleiner werd, maar ik wist dat ik er niet bij zou komen gezien het feit dat de afstand maar 16km bedroeg. 54.24 dit was voor mij prima, iets langzamer dan vorig jaar maar met warme omstandigheden is dit voor mijzelf een prima resultaat 2e Nederlander en een goed gevoel richting de marathon.

1 21 Ezra Kering De Goorn 1e Msen 48:10 48:09
2 8046 Nicholas Mullinge Makau Mendig 2e Msen 48:23 48:22
3 8047 Tom Mwenda Mutie Nuenen 3e Msen 51:41 51:40
4 8940 Alwin Heijting HAC ’63 4e Msen 53:42 53:41
5 8003 Riekele Kobes Friesland 5e Msen 54:24 54:22
6 9793 Ben Stellingwerf Hypotheekcentrum Hoogevee 1e M35 55:30 55:29
7 28 Jacelyn Gruppen HAC ’63 1e Vsen 56:42 56:42
8 8019 Davy Stieperaere Wevelgem 6e Msen 56:43 56:41
9 8091 Jef Poelman HAC ’63 7e Msen 56:57 56:56
10 9794 Jesse Nijboer Hypotheekcentrum Hoogevee 8e Msen 57:03 57:02

Geen topbenen wel een sterk optreden!

Afgelopen zaterdag had ik de Condensloop op mijn schema staan. Een halve marathon die ik de afgelopen 2 jaar al mocht bijschrijven op mijn naam. Ook dit jaar was ik er op gebrand en met de tijd die ik in Dokkum liep was ik benieuwd of het een stapje sneller kon deze mooie lentedag. Vanaf huis ingelopen en zodoende al lekker wat kilometers gedraaid, de benen voelden niet super aan maar na de afgelopen trainingsweek was dat ook niet zo vreemd. De focus ligt op Enschede en dit was een tussenstop! Om 12.00uur werden we weggeschoten en enkele heren van Lionitas namen de kop, ik zag het vanaf de 2e rij rustig aan en de heren hadden een mooi tempo. Maar al snel zakte het tempo naar boven de 3.20 een tempo wat te langzaam is voor een tijd van onder de 1.10 en langzamer dan mijn huidige PR. Dus zelf maar op kop en voor het 2 kilometerpunt lag ik los. Ik versnelde lekker door en het ging easy goede hartslag en lekkere cadans. Ook was het de bedoeling om nogmaals te trainen met mijn sportvoeding, en gelukkig fietste Tineke met me mee voor de verzorging. Zo kon ik mooi elke 5kilometer drinken en testen hoe het voelt bij een iets hoger tempo. Na 5km in 16.22 ongeveer besloot ik ietsjes in te houden. Het ging hard genoeg en met dit tempo zou het lastig worden om de terugweg nogmaals te kunnen versnellen. De kilometers vlogen voorbij en de voorsprong groeide verder. Dit was ook het afgelopen jaar al het feit en dit jaar was het niet anders. Na 10kilometer in 33.07 voelde het nog steeds heel goed aan. Nu draaiden we de terugweg op en werd het wel wat zwaarder. Tot 12kilomter liep het nog steeds boven de 18km/h maar werd het lastiger de pas lekker draaiend te houden. Er waren 2 keuzes voor mezelf: Versnellen of sparen en fit finishen. De keuze werd de 2e! Geen al te lastige keuze want de voorsprong was al een minuut en ik zou niet veel langzamer lopen de 3.25 de kilometer. Ik kreeg meer ontspanning in de pas en kon vrij lopen! In Dokkum was het 2e deel sneller en dat had ik ook zaterdag graag gewild maar het lukte gewoon niet, niet jammer want de focus lag niet op deze dag. We liepen lekker door en 50.10 op de 15kilometer was prima. De laatste 6 kilometer was het pittig door de rottige klimmetjes en de wind die wat opspeelde. Lekker het tempo eraf gegooid en rustig de laatste kilometers uitgelopen (iets sneller dan marathon tempo). 1.11.20 de tijd niet slecht en zeker de goede richting op met het oog op de marathon! Inmiddels alweer vele training kilometers verder heb ik er goed aan gedaan mezelf niet leeg te lopen op deze wedstrijd! Nog een stop en dat is zondag in Hoogeveen bij de cascaderun hier loop ik nog een 16.1km en dan is het bijslapen eten en lekker doortrainen richting Enschede!

 

1 Riekele Kobes 1986 Friesland 1:11:20 1:11:19
2 Willem de Boer 1977 Lionitas 1:13:38 1:13:36
3 Roelof Oostra 1983 Friesland 1:14:52 1:14:50

img_1691-jpg-condens