Maandelijks archief: december 2016

Terugblik op 2016

Op de laatste dag van het jaar schrijf ik dit verslag, een jaar waarin veel is veranderd. Een jaar waarin ik weer terugging naar de marathon. Hoe ik het jaar heb ervaren ga ik in het verslag benoemen.

2016.

Vanaf januari ging de focus op de slachtemarathon de marathon van Friesland waar je als Fries absoluut bij wilt zijn. Maar Januari begon niet goed door een langdurige verkoudheid kon ik de eerste weken niet optimaal trainen en dus liep ik flink achter op mijn schema. Maar gelukkig kon ik eind Januari flink wat kilometers draaien en stond ik voor mijn eerste serieuze test de 25km in Apeldoorn. Het doel was simpel rustig starten en proberen te versnellen in het 2e deel dit pakte zeer goed uit en ik liep hier in een sterk veld een mooi PR! Er gingen weer wat weken van training voorbij en toen stond begin Maart Alphen op mijn programma, een 20km ik liep hier voor het Asics team met sterke teamgenoten! En wederom mocht ik een PR bijschrijven! Het liep toch super deze weken en ik kon alles op dat moment aan. Een week later werd ik ook nog NoordNederlands kampioen op de 10km te Drachten. Vanaf deze periode voerde ik de kilometers ook flink op en stond ik zodoende in Juni aan de start van de marathon. Het was helaas die dag niet de dag die ik had gehoopt en na 16km moest ik het strijdtoneel verlaten. Op dat moment was het flink slikken en het liep een tijdje totaal niet, de keuze om te zoeken na een trainer met veel kennis was snel gemaakt, ik had een mooie periode gehad maar miste toch een trainer op de achtergrond. De keuze viel snel op Guido Vroemen, na een intensieve test en lang gesprek kwamen we tot de conclusie dat we elkaar zeker konden helpen. Ik sloeg dus een nieuwe weg in, en daar heb ik zeker geen spijt van, in de trainingen is al een flinke verbetering te zien en met name het vermogen waarmee ik op dit moment loop is al sterk toegenomen. De wedstrijden liepen goed, begin Oktober werd ik voor het 3 jaar op rij Frieskampioen 10km, maar het mooiste moment was toch wel de Amsterdam Marathon wat zag ik hier naar uit! 2.37.50 met een klein stukje wandelen super tevreden natuurlijk en het mooiste is dat dit nog lang niet alles is! Maar de afspraak was genieten en gewoon hard lopen niet kapot gaan en fris finishen. Tevens een 7e plek op het NK wat mooi was meegenomen. Na deze intensieve trainingsperiode lekker 2 weken naar Turkije geweest om op te laden en te trainen in de warmte. Ik was weer gretig en had er zin in! De zevenheuvelenloop stond er in November op het programma, 51.19 iets sneller dan vorig jaar maar had misschien op iets meer gehoopt, wel weer een hele vlakke race gelopen. December de adventurerun op Ameland, en een topveld stond er. 1.12.57 en een 4e plek tevreden mee. Een week later sloot ik het jaar af in Balk een halve marathon in 1.14.37 het was allemaal wel op en besloten niet meer te gaan racen in 2016 maar een trainingsblok in te lassen en lekker te trainen!

Enkele andere veranderingen zijn de voeding, sinds Juli ben ik overgestapt op de voeding van Herbalife en gebruik ik met name voor het herstel de 24 lijn, dit is uitgebalanceerd en ideaal voor sporters die alles uit hun lijf willen halen. Ik herstel veel sneller van de trainingen en sta fit klaar voor de nieuwe trainingen! Voor mij was dit een ontbrekend stukje in de weg naar snelle tijden. Ook ben ik een sponsorovereenkomst aangegaan met F.I.T.sportbalsem om bij kleine pijntjes snel het lichaam te kunnen verzorgen en te behandelen met dit middel! Het afgelopen jaar ook flink wat meer kilometers gemaakt ten opzichte van 2015 met 4752km liep ik bijna 500km meer. Dit zal langzaam aan verder worden uitgebreid! Het jaar werd de begeleiding steeds intensiever en was ik vaker bij de manueel therapeut Marco Visser te vinden een man die zijn vak verstaat en mij enorm heeft geholpen het afgelopen jaar! De krachttraining bij Jilling Bloem van BodypulseJoure werd ook steeds belangrijker en hierin hebben we dingen verbeterd zodat ik steeds meer aankan in de trainingen en wedstrijden! Na de zware trainingen lag ik bijna elke week bij Lucille Meester op de tafel om de spieren goed te laten verzorgen en goed gemasseerd te worden om blessures en pijntjes te proberen te voorkomen! En gelukkig mocht ik ook dit jaar wederom gebruik maken van het advies van Alie Brouwer wat betreft onderhoud van de spieren en pezen! De kleding en het schoeisel was ook dit jaar erg belangrijk in de training en wedstrijd daarin werd ik voorzien net als voorgaande jaren door Folkert en Antje van BijFolkert. Al mijn sponsoren wil ik enorm bedanken voor het afgelopen jaar en ik zie dan ook met vol vertrouwen uit naar 2017!

Statistieken:

354 trainingen

364 uren en 8 Minuten

4752 kilometers

13.4km gemiddeld per training

21 wedstrijden waarvan 10 wedstrijden met winst en in totaal 15 podium plaatsten,

3 pr’s

Frieskampioen 10km Noordnederlandskampioen 10km en een 7e plek op het NK Marathon

Pittige Gaasterlanrun

Afgelopen zaterdag stond de Gaasterlanrun op mijn schema, een loop die ik vorig jaar had gelopen en waar ik dit jaar weer voor was uitgenodigd. Een halve marathon net als een week eerder op Ameland. Voor mezelf had ik het doel om iets sneller te lopen maar gezien de trainingen voorafgaand aan de loop wist ik dat het moeilijk zou worden. Tevens hadden we een pittige wind en was het niet al te warm. Een stevig rondje ingelopen en besloten om niet op de wedstrijd schoenen te gaan lopen, en dus lekker op de training schoenen. Na de eerste 500m kwam daar Wouter Ploeger opzetten die had ik niet verwacht, maar we konden elkaar snel vinden om zolang mogelijk samen te gaan lopen. Achter de ruggen van Bram Kielman en Jan Sytze Jonker (12km) liepen we de eerste kilometers wel wat uit de wind. Na de splitsing op 3.5km moesten we het zelf opknappen en kop over kop gingen we verder. Al snel voelde ik dat het niet mijn dag was, zware benen en niet een lekker ritme deden me besluiten om Wouter te laten lopen. Het was de juiste keuze want het voelde gewoon niet super. Het is een lang seizoen geweest en ik wou nog veel maar moest nu luisteren naar het lichaam. NA 10km in 34.45 volledig het gas eraf gedaan en de kilometers gecontroleerd uit te lopen. Wouter finishte in 1.11.30 en ik passeerde de streep in 1.14.37 ruim een minuut boven mijn tijd van vorig jaar maar wel weer op het podium! Nu lekker trainen de komende periode en weer opladen zodat we in 2017 weer persoonlijke records kunnen proberen te lopen!

 

 

Stabiele adventurerun

Afgelopen weekend was ik op uitnodiging op Ameland aanwezig. Hier was de jaarlijkse adventurerun en dit jaar was er alles aan gedaan om een topwedstrijd neer te leggen. Het startveld was samengesteld door Erik Negerman, en hij had er werk van gemaakt, Olfert Molenhuis, Dennis Licht, Omar Bekkali, Erik Negerman, Ruben Scheurwater en mister 040 Harm Sengers. Een echt topveld, ik had er enorm veel zin in, vrijdag al samen met Tineke afgereisd en vriendelijk ontvangen in Hotel Ameland, kort daarna mochten we aanschuiven aan het diner wat allemaal keurig was geregeld! Vroeg op bed en zaterdagmorgen stond ik fris op, heerlijk ontspannen kunnen ontbijten en nog een praatje gemaakt met enkele atleten. We hoefden pas om 13.45 te lopen en dus nog even snel naar het centrum geweest om de startplek wat te bekijken, maar net als de voorgaande edities was ook dit prima geregeld, een mooi brede weg waar we snel weg konden!

13.45 daar gingen we, het tempo lag niet gelijk heel hoog en dus kon ik gelijk achter de koplopers aan, en liepen we met een groep van zo`n 6 man alle favorieten vertegenwoordigd. En langzaam aan werd het tempo opgevoerd. De eerste toppers moesten een klein gaatje laten en dit was het teken voor de heren om nog maar eens te versnellen. Helaas moest ik er op 5km dan ook af, het ging toen verschrikkelijk snel en ik wou niet kapot gaan nog. Het nadeel was dat ik nu moest gaan jagen, iets waar ik zin in had, de eerste atleet was Omar die ik heuvelop pakte en geen kans gaf aan te sluiten, echter was dit ook de laatst atleet want de heren voor me, Olfert Erik, en Ruben gingen te snel, ik had het moeizaam op het zware zand en kon geen snelheid maken meer. Het idee was om dan maar gewoon zo dicht mogelijk te blijven en mezelf te pushen om het gat dicht te lopen op het verharde deel. Na 9km gingen we van het strand af en moest ik een gat van ruim 250meter overbruggen. Dit zou niet lukken want de heren werkten perfect samen. Ik wou absoluut niet worden ingehaald en dus bleef ik pushen Dennis liep zo`n 300meter achter mij en dat bleef eigenlijk de rest van de race zo. Ik finishte in 1.12.57 op een 4e plek, dezelfde tijd als vorig jaar en dus een prima resultaat. Een absoluut mooie ervaring en volgend jaar kom ik dan ook graag terug!

1 Ruben ScheurwaterDordrecht, —
M 36
186 01:10:47 03:22 Msen 1
2 Erik NegermanHilversum, —
M 41
2 01:10:49 03:22 M40 1
3 Olfert MolenhuisAssen, —
M 33
7 01:10:54 03:22 Msen 2
4 Riekele KobesLeeuwarden, —
M 29
3 01:12:57 03:28 Msen 3
5 Dennis LichtBeekbergen, —
M 32
4 01:14:12 03:31 Msen 4
6 Harm SengersEindhoven, —
M 34
6 01:14:26 03:32 Msen 5
7 Jan StuursmaSappemeer, —
M 29
182 01:15:38 03:36 Msen 6
8 Tim KragtenEindhoven, —
M 27
10 01:15:45 03:36 Msen 7
9 Remon van LunzenLeeuwarden, —
M 47
9 01:15:49 03:36 M40 2
10 Bart CandelEindhoven, —
M 26
154 01:15:56 03:36 Msen 8