Maandelijks archief: januari 2016

Eerste loop van 2016

Gisteren had ik een lange duurloop op het programma staan, in Tzum was de jaarlijkse trimloop. Een halve marathon dus dat kwam mooi uit, na al een zware trainingsweek in de benen had ik deze dag niet de meest frisse benen meer over. Het weer was prima een graad of 7 en een beetje wind, met een waterig zonnetje. Na het inlopen snel de andere schoenen aangetrokken en in de lange tight en thermo met t-shirt was ik er wel klaar voor. 11.00 uur kregen we het startschot en al snel nestelde ik me aan kop van het deelnemersveld. Na een rondje door het dorp van 1500meter was er al een serieus gat en wist ik dat het een lange solo zou gaan worden.

Foto van Janke

Foto van Lieuwe

De heenweg was de zon vol aanwezig en scheen deze ook behoorlijk op het gezichtsveld goed opletten blijven want her en der waren wel wat gladde plekjes. Ik liep op hartslag en wou de hartslag zo stabiel mogelijk houden maar in mijn achterhoofd wist ik dat de terugweg zwaarder zou zijn. Dit bleek later ook te kloppen, want nadat de eerste 10km vrij makkelijk in 34.55 gingen, kregen we de terugweg meer draaien en keren voor de kiezen. Maar ook de wind die toch behoorlijk aanwezig was kreeg meer invloed. Het was een simpele rekensom. Ik schroefde het tempo iets terug om in de juiste zone te gaan blijven. Lekker doorlopend kwam ik rond de 52.45 door op 15km nu kwam toch wel het zwaarste stuk en liet ik het eigenlijk wat lopen. Na een 20km net onder de 1.11.30 wist ik dat een tijd van onder de 1.15 wel mogelijk was, ik gaf een beetje gas bij en finishte in 1.14.43 ruim eerste en na het omkleden stond er nog een klein duurloopje op het programma.

 

Stukje op de site van SV Friesland:

SV Frieslandloper Riekele Kobes  Leeuwarden won de halve marathon in 1.14.43 hij was een klasse apart, traint samen met KoosJelmer de Vries, die de 10 engelse mijlen won in 59.11  olv. Sjouke Touber op de atletiekbaan van BV Sport op het Nylan Leeuwarden. De Lionitasser Johannes Postma Leeuwarden won de 10.2 km in 37.10 en de Burgummer Pieter Prins ook SV Friesland won de 5.5 km. in 20.59

Bij de vrouwen was Brenda de Jong Impala Drachten de snelste op de halve marathon 1.41.37, Hester Salverda Oudemirdum won de 16.1 km 1.12.51 de 10.2 km was voor Gietje v.d.Schaaf Berltsum 49.11 en de 5.5 km Charissa Zijlstra Lekkum 27.00

 

 

Overzicht 2015

Vandaag even een overzicht van het afgelopen jaar. Een jaar waarin ik de keuze maakte te stoppen bij een trainer en mijn eigen weg te gaan. Het eerste half jaar liep ik veel minder kilometers dan het jaar ervoor en dat alles te maken met het feit dat het niet lekker liep tussen mij en de trainer. De keuze was best moeilijk want ook zou ik mijn trainingsmaatjes moeten missen, in Juni maakte ik bekend om te stoppen bij de mila groep en nadien kwam de focus en het ritme er weer in. Vanaf Augustus liep ik trainingsweken van ruim 100km en het sloeg aan. Ik kon de lange afstanden veel beter aan en leerde mijn energie beter te verdelen. Nu de trainingsweken zwaarder zijn besteedt ik nog meer aandacht mijn lichaam, gelukkig mocht ik 2 nieuwe sponsoren verwelkomen, FysioAlie en Fysiotherapie Visser beide uit Joure. Hier ben ik erg blij mee en mochten er klachten zijn of pijntjes dan kan ik bij hun terecht voor advies en behandeling.

Het jaar in prestaties:

In maart liep ik 32.05 op de 10km in Drachten een heel sterk PR maar er was een kans om onder de 32 te lopen. Balen maar de knop ging om en eind maart liep ik 1.11.28 op de halve van Dokkum een minuut van mijn PR af, en onder zware omstandigheden. Kon het nog sneller ja het kon, 1.11.09 solo in Leeuwarden bij de condensloop, wederom onder zware omstandigheden maar er zit rek in. De rest van het jaar was het eerst wat kwakkelen tot Augustus met de gezondheid het liep allemaal niet zoals ik wou maar de laatste 4 maand gaat het steeds beter. De zevenheuvelenloop was al goed en op Ameland liet ik zien dat de stijgende lijn te pakken is. En op de laatste dag van het jaar liep ik 32.58 waarmee het met het zelfvertrouwen ook wel goed zit. Nu rustig doorbouwen naar volgend jaar.

Cijfers:

356 trainingen

4144km

11.6km gemiddeld per training

1:09 gemiddelde trainingstijd per training

281556 KCAL

28 Wedstrijden (387.59km)

14 overwinningen

3 pr verbeteringen

 

 

 

Afsluiting van 2015

Op de laatste dag van het jaar stond de oliebollenloop op mijn schema, hier loop ik ieder jaar een erg snelle en leuke 10 kilometer. We waren al vroeg afgereisd naar Gorredijk en na het ophalen van de startnummers al vroeg begonnen met de warming-up. Ik was niet geheel fit en wou niet volle bak lopen. Bij het inlopen liep het redelijk goed maar er stond een behoorlijk harde wind. Om 14.00 uur mochten we weg voor onze 10km, er ontstond al snel een kopgroepje waarin ik het kopwerk niet schuwde, samen met Bram Kielman liepen we kop over kop en het draaide wel prima. Na 3,5 km gingen we het stukje onverhard op, hier voelde ik me sterker worden en dus mocht het tempo wel omhoog. Ik kreeg een gaatje met de medelopers, en kon nog wat door versnellen. Het doel was om te winnen en op gevoel lopen, het klokje had ik wel om maar heb er niet op gekeken. Na 8km wou ik ietsjes het tempo laten zakken, naar enkel een blik naar achteren te werpen wist ik dat het mogelijk was. De laatste 2km gingen in 6.40 ongeveer en ik finishte in 32.58 dit was lang geleden dat ik onder de 33 minuten grens liep in Maart liep ik 32.05 erg tevreden met de winst en de tijd. Snel omkleden en uitlopen, mijn vriendin liep mee op haar eerste 4 mijl en finishte in 44.35 super tevreden mee en het smaakte naar meer. Word dus vervolgd.

PC315020.JPG oliebollenloop 15