Maandelijks archief: januari 2015

Egmond halve marathon

Na een moeilijke week met het overlijden van mijn hond toch besloten om naar Egmond af te reizen voor de halve marathon. Vrijdags samen met Stefan naar hotel zuiderduin waar we goed werden ontvangen. Een ruime kamer met een klein zicht op het strand en de duinen. Harde wind was wat het meest opviel maar ook veel draaiend. Na het avondeten even bij het strand gekeken, echter was er niet echt strand. Vroeg op bed en zaterdagochtend na het ontbijt wederom even gekeken. Gelukkig er was strand, en veel wind. We hebben gekeken bij de mountianbikers, heen en terug wind tegen. Diep respect voor deze atleten! Smiddags nog even naar het zwembad geweest en wat gerelaxt.

Zondagmorgen,

Wind, wind en geen strand, de start werd met een half uur uitgesteld. Lekker ingelopen en ontspannen kunnen omkleden in het hotel. Helaas is bij de organisatie van deze wedstrijd geen mogelijkheid voor in te staan. Maar mag ik plaats nemen tussen atleten die toch veel minder serieus en bedreven zijn. Het is niet heel erg maar bij het vriendelijk verzoeken om opzij te gaan krijg je dan vaak boze gezichten. Iets voor de organisatie om eens over na te denken! Na het startschot duurde het bijna een minuut voordat ik de startstreep passeerde. En na een openingskilometer van 4.02 kon ik dan eindelijk een beetje versnellen, maar dit kost zo veel tijd en energie dat de wedstrijd al verloren was. Na het 3km punt gingen we het strand op, de tijd van de afgelopen 2km 6.30, even de frustratie weg gelopen. Op het strand zag je duidelijk een verschil, atleten die stil staan en waar ik over heen denderde. De trainer kwam er naast en gaf aan dat het tempo tegen de 18km/h lag. Dat was duidelijk te zien, de groepjes die er waren, konden niet aanhaken. Het liep ook goed overigens, soepele pas en snelheid zat. De wind voelde ik amper en dat was toch erg fijn want die was zeker aanwezig. Na het 10.5km punt in 36 hoog, passeerde ik enkele atleten uit het noorden die wel voorin stonden. Dit gaf wel een kick. Nu de duinen, hier liet ik het tempo wat zaken, i.v.m de laatste 3km waar we vol tegen de wind in moesten. op 15km nog op 52.25 (starttijd) zelf 51 hoog, zat ik erg fris. Nog steeds veel atleten aan het inhalen. Op 17km begon de echte opmars, nu kwamen de sterkere lopers eraan. Maar het deed me weinig stuk voor stuk raapte ik ze op. En bij de befaamde bloedweg was het gas erop. Een groep met Greg van Hest, Marco Gielen en nog enkele atleten. Ik liep er naar toe, bleef even hangen en versnelde door. Bij de finish liet ik me nog even verassen door Caimen, maar mijn netto tijd was aanzienlijk sneller. Zoals ook in de uitslag is te zien. Mijn dag was goed, 1.13.39 was een prima tijd, en bij lange na niet leeg gelopen. Een pr had zeker wel gekund maar dat bewaren we voor later het jaar. Nu een wedstrijdloze periode, alles een plekje geven en lekker trainen.

word vervolgd…..

Winst in De Wilp.

Gisteren afgereisd naar mijn oma in De Wilp, hier open ik traditioneel heet nieuwe seizoen. De halve marathon was de afstand dit jaar en kon ik het mooi combineren met een snelheidstraining. Lang ingelopen en dus goed warm aan de start. Gelijk  ging het al lekker en liep ik snel weg bij de rest van het veld. De kilometers die snel moesten liepen ook goed, en op de rustige stukken kon ik het gas lekker laten lopen. Dit was toch een hele andere benadering van de wedstrijd maar ga veel vertrouwen. De eerste ronde van 11km klikte ik in 39.30 ongeveer. Op schema voor een tijd van 1.16 wat goed genoeg was. Nu kwamen de iets snellere tempoblokken en dat was aan de eindtijd te zien. 1.15.35 slechts eenmaal was ik sneller bij deze loop. Zeer tevreden na Gorredijk alweer een goede race, nu rustig voorbereiden op Egmond.

DSC_5028-740-800-600-80

terugblik 2014

Zo na de eerste kilometers van 2015 te hebben afgelegd, nog even een update over 2014.

Cijfertjes:

367 looptrainingen

4656 kilometer

514:19.32 aantal uren aan training

12.68km per training

381.594 kcal verbrand

28 wedstrijden waarvan 14x winst.

 

Het jaar in cijfers, een jaar waarin ik 300km meer liep dan het jaar ervoor. Een vol jaar onder de begeleiding van Marcel Swart. Een jaar waarin de krachttraining een grotere rol kreeg. Kortom een tussenjaar. Een jaar waar ik met genoegen op terug kijk, de trainingsstage de winst op een trackmeeting in Utrecht, en waar de nodige pr`s zijn gesneuveld. Ook een leuk uitstapje naar de steeple gemaakt en met een 14e plaats op het NK ben ik dan ook erg tevreden. In Maart liep ik mijn eerste pr 32.07 op de 10km van Drachten. Na deze race won ik Grou, en Dokkum waarop mijn voorseizoen eigenlijk wel geslaagd was. Eind April volgde de trainingsstage in Portugal, leerzaam, intensief. Met een maand waarin ruim 500km werd gelopen begon ik in Mei aan het baanseizoen. Een 3000m in Heerenveen liet al zien dat ik op de goede weg was. 9.54 was een verbetering van mijn pr en het kon alleen maar sneller. In Juni stond daar 10.01 op de steeple bij mijn debuut, en mocht ik naar het NK steeple. Juni werd ook de maand waarin ik een trackmeeting in Utrecht won, een super race met een slot 600m die erg indrukwekkend was. Tevens een pr van 8.46. In Juli het NK waar ik een 14e plaats behaalde, hiermee was ik tevreden het was niet mijn dag en de dagen erna was ik dan ook ziek. In Augustus liep ik wat wegwedstrijden maar was mijn lichaam nog niet helemaal klaar met de Baan, en dus nog 1 maal naar België een 5000m in 15.33 ook hier een pr. Toen kwam de switch naar de weg en begonnen de kilometers weer te komen, werd ik in de klassieker Sneek-Bolsward Sneek nog 3e in Oktober zette ik dat recht in Drachten op het fries kampioenschap 10km. Hier won in en dat was ook de eerste friese titel. November de zevenheuvelenloop 15km in 50:20 langzamer dan 2013, de reden was de relatiebreuk met mijn ex en een wat mindere periode qua training. Hierna ging de knop geheel om, dikke trainingsweken kwamen nu en kilometer voor kilometer werd het lichaam weer sterk. Op Ameland liet ik zien dat de vorm stijgende was, met een negatieve split, ook in Gorredijk was daar een snelle 10km in 32.22 waarmee ik het jaar toch goed afsloot.

Een jaar waarin ik veel heb meegemaakt, en erachter kwam wie mij echt steunen in mijn weg naar voor mij realistische doelen. Een nieuwe hoofdsponsor Bijfolkert, nieuwe masseuse, Lucille-Meester, deze mensen draag ik een warm hart toe zij geloven in mijn toekomst en met hun probeer ik de doelen te bereiken. Bedankt hiervoor. Ik zeg op naar een mooi 2015 met hopelijk mooie prestaties.