Maandelijks archief: mei 2014

Debuut op de Steeplechase

Gistermiddag stond de competitie op het progamma, een landelijke wedstrijd waar wedstrijdatleten voor hun club uitkomen om hier te strijden voor de landerlijke finale. In Portugal kwam het idee om eens steeple te gaan doen, zo gezegd zo gedaan. Met 2 serieuze trainingen had ik nog niet het idee er helemaal klaar voor te zijn. Maar goed toch maar proberen. Na het inlopen de spieren goed opgerekt en enkele kleine horde oefeningen gedaan. Er stonden een paar snelle tijden tussen de starters. Afijn eigen race en een beetje genieten was het idee.

13.45 daar gingen we, na de eerste ronde een beetje ingehouden te hebben gelopen ging ik wat atleten oprapen, en lekker doorversnellend kwam ik al snel naar de top 3 gelopen. Het liep goed, er zat ontspanning in, echter de waterbak was nog wel een lastig obstakel. Doorgaan en de focus op de balken liep ik opeens 2e. Dit was niet verwacht en het liep goed, het koste kracht maar het tempo bleef redelijk constant. Bij het ingaan van de slotronde zat ik op 8.40, ik probeerde nogmaals te versnellen, maar kwam hierdoor totaal niet uit bij de waterbak. Helaas bleek 10.01.67 het resultaat, waarmee ik zeker blij was en een 2e stek achter de nummer 1 9.50 geeft aan dat er wel degelijk wat mogelijk is. Landelijk gezien sta ik op dit moment op plek 11, en met een gerichtte training wil ik dit jaar richting de 9.45!

3000 meter Steeplechase – Senioren mannen

Fabian ten Kate GSAV Vitalis 9:50.76 766
Riekele Kobes AV Heerenveen 10:01.69 734
Bouke Onstenk AV Hollandia 10:16.28 692
Rob de Wit AV Haarlem 10:37.83 635
Ronald Kuin AV Daventria 1906 10:47.00 611
Stefan Breet AV Flevo Delta 10:52.72 597
Michel Mooy AV Clytoneus 11:02.06 575
Jaap van der Thiel SAV 11:10.60 554
Jens Mathijs Tybout Isala ’96 11:15.30 544
Erik-Jan van Gelderen VAV 11:57.92 451
Frank Drielsma Altis 12:33.33 383
Kerwin van Westen AV Impala 13:52.21 251

Goede start van het baanseizoen.

De kop is eraf, de eerste baanwedstrijd is een feit. Gistermiddag stonden de heerenveenclassics op het wedstrijdprogamma. Hier liep ik de 3000m met als doel een pr. Met trainingsmaat Bram Kielman als haas moest ik een heel eind kunnen komen. Afgelopen week hadden we met een team de uursestafette gewonnen, en liep ik zelf een slotronde van 61`. Dit stemde erg tevreden en dus vol goede moed er tegenaan.

De opening was goed met een 68 liepen we op het beoogde schema, maar het was warm en het tempo zakte ietsjes. Bram had dit door en kon het schema weer wat oppakken. 71’werd een steady pace, en na pakweg 2km stapte Bram volgens plan uit. Ik kwam nu solo te lopen, maar het beste was er toch al wat af na de zware wedstrijdweek was de koek bijna op. Met een slotronde van 68 kwam ik toch tot een nieuw pr van 8.53.16 En dat al vroeg in het seizoen. Ook won ik de race voor het 2e jaar op rij wat een leuke bekomstigheid was.

1 Riekele Kobes AV Heerenveen 8.53.16 min
2 Gerrit Wolbers AV Lionitas 8.58.93 min
3 Eelke Boonstra AV Horror 9.09.32 min
4 Siep Nota AV Horror 10.08.95 min

 

Natte 4 mijl van Sneek.

Zaterdagmiddag kwam het idee om de zondag maar naar Sneek te gaan voor een kleine prikkel. Zo gezegd zo gedaan, de ochtend een lichte training afgewerkt en in de middag vertrokken richting Sneek. Regen, wind guur, prima loopweertje. Normaal gesproken mijn favoriete weertype, echter was het nu wel erg bar en boos. Afijn knop om en lekker inlopen, een mooie 5km met een progressief slot maakten de spieren goed los. Erik Negerman, Geart Jorritsma, Eelke Boonstra, sterke mannen. Na Portugal wou ik de benen testen en niet voluit was de opzet.

15.00 Een valse start van een dame op de eerste rij, gezien het idee dat er wat snelle heren naast stonden niet de juiste plek voor deze mevrouw, niet al te druk om makend keek ik even de kat uit de boom, een kilometertje later werd het tijd om te versnellen.

AV Horror 4 Mijl van Sneek 212

 

Al snel naar de kop waar voor mij een onbekende loper liep, even inhoudend en bestuderend plaatste ik wederom een demerage. Nu liep ik op kop en wou ik gestaag de voorsprong uitbouwen. Niet wetend dat er een trap op het parcours was, ging ik volle bak omhoog, helaas bij de laatste tree een klein glijpartijtje. Een kleine schaafwond als resultaat. Toch maar iets rustiger dus. Na de passage op zo`n 3.2km 9.47 (3.03p/km) Liet ik even de benen vieren, Hilbert mijn trainingsmaatje spoorde aan de focus goed te houden en lekker te gaan draaien. De nummer 2 kwam weer bij en dat was lekker want nu konden we mooi kop over kop lopen. Had geen idee van tijd die we liepen maar het voelde goed en draaide makkelijk. Af en toe liet ik even een gaatje bij de bochten maar versnelde daarna makkelijk weer door.

6km de versnelling

6km de versnelling

Op 6km vond ik het voldoende een versnelling was voldoende om de medeloper te lossen, en nog even flink door te stoempen finishte ik in 20.11 een pr op deze afstand. Gezien het parcours en omstandigheden zeer prima. Een mooie wisselbokaal en een bosje bloemen voor de vrouw konden we tevreden naar huis!

Onderstaand een filmpje van de race, + uitslag

1 » Riekele Kobes 1986 Haskerhorne Man 930 20:11 (20:11)
2 » Edwin Wissema 1978 Didam Man 400 20:16 (20:16)
3 » Eelke Boonstra 1987 Groningen Man 878 20:28 (20:28)

 

Nieuwe sponsor

Na een goede trainingsweek in de portugeese zon heb ik een mooi nieuwtje. Na de beïndiging van de sponsoring met Loperscompany Heerenveen ben ik eens rondgaan kijken wat ik precies wilde. Al snel kwam ik in contact met Bijfolkert uit Sneek. Na een paar goede gesprekken zijn we de samenwerking gestart. Ik blijf in Asics kleding lopen met als hoofdsponsor Bijfolkert.

www.bijfolkert.nl

 

Portugal:

van 29 April t/m 5 mei was ik in Portugal, om precies te zijn in Monte Gordo. Hier wilde ik de basis leggen voor mijn baanseizoen. Het stond al een tijdje op de planning om eens op trainingsstage te gaan. In overleg met de trainer en nog 2 atleten zijn we afgereist naar Portugal. De vrijdag heb ik als rustdag gebruikt vanwege de vliegreis. Na een goede nachtrust stond de eerste duurloop op het progamma. 30 minuten easy, warmte en een stevig windje maakte het nu al super. De avond wederom een duurloopvorm gedaan. Zondags mochten we aansluiten bij het teamdistancerunners uit Castricum voor een baanprogamma. Zeer intressant en erg uitdagend. Na afloop veel gepraat met enkele atleten uit dit zeer proffesionele team. In de avond een lang loswerk progamma op de baan en hierbij ook veel aandacht voor rompstabiliteit.

De maandag bestond uit 2 duurtrainingen, om vervolgens de dinsdag een vaartspel en stevige duurloop af te werken. Voor de woensdag hadden we wederom een baantraining op het progamma staan. Lange afstanden mocht ik deze middag lopen. Het mooie hiervan is dat het in een groot stadion was en dat je grote delen in de schaduw loopt, echter op 1 kant is het op en had de wind vrij spel. Desondanks kon ik een goed tempo draaien. De donderdag heb ik gebruikt voor een lange (slow) duurloop. Om op vrijdag lekker 2 duurlopen te doen. De zaterdagochtend stond er een steepletraining op het progamma. De avond een lichte baantraining. Zondagochtend een lange duurloop met de trainer en de rest van de tijd veel gerust en nog een training van de TDR groep bijgewoond. Maandag mochten we weer naar huis helaas. Maar na deze stage weet ik dat er winst te boeken is op vele vlakken en zal ik zeker volgend jaar weer afreizen naar Monte Gordo.

 

Met vriendelijke groet,