Maandelijks archief: december 2013

2013 terugblik

Statistieken:

297 trainingen

4356.8 km

14.6 km per training

5:31 gemiddelde trainingssnelheid

390 uren 30 minuten en 10 seconden

35 wedstrijden en 19 overwinningen.

12 pr verbeteringen

321985 kcal verbrand

 

Dit zijn de statistieken van 2013, nu een bijbehorend verslag in een terugblik op het superjaar!

Na een goede winter te hebben gedraaid begon ik met een sterke halve marathon in de Wilp. Niet volle bak maar op een goede ontspanning liep ik 1.15 dit was de bevestiging dat het met de duurinhoud goed zat. Ook won ik in deze maand mijn eerste cross bij de senioren in Bakkeveen, een goede 10 km!  Na een goede trainingsmaand stond de eerste serieuze wedstrijd op het programma Schoorl. Een 10 km waar ik stiekem al onder de 33 wou gaan lopen. Helaas geen super dag maar wel een 33.03 op dit zware parcours. Na dit resultaat kwam er schot in de zaak met sponsoren 123fris.nl werd mijn sponsor, in samenwerking met Loperscompany Heerenveen en Asics, ook kwamen hier bodypulsejoure, en massage centrum joure bij. Deze fantastische mensen steunen mijn weg naar de top en voorzien met daarin van advies en begeleiding.

Maart een maand waarin de eerste grote wedstrijden weer op het schema stonden, in Drachten verbeterde ik me tot 32.43 op de 10km en in Grou kon ik weer met de besten mee in een zeer zware wedstrijd. Maar ook in Dokkum liet ik van me spreken 1.12.49 op de halve marathon. En daar liep ik geheel solo, met heren die de laatste jaren de toon zetten in het noorden ver achter me. Toen kwam April eraan, en traditie getrouw staat dan de klaptotklaploop op het programma. Hier ging ik heen om een goede test te lopen, maar tot de verbazing liep ik hier een pr 32.42. Helemaal onverwachts was het niet maar het gevoel was goed. Toen ging het hoofdje weer richting de baan, bam 15.50 op de trainingsschoenen op de 5000 m te Steenwijk. Heerlijk en super natuurlijk wat zou dit baanseizoen mij brengen?? Anderhalve week later wist ik wat mijn afstand zou worden dit jaar. 3000 m in 9.07.46 solo onder niet makkelijke omstandigheden. Ja dit smaakte naar meer, wedstrijden uitzoeken en me verbeteren. Tussendoor toch nog wat wegwedstrijden lopen, Kollum (14 km), Oranjewoud (16.1 km), Heerenveen (3000 m), Wijnjewoude (16.1 km) Akkrum (12 km) Stnyk (5 km) werden allemaal gewonnen. Een leuk rijtje maar het was Juni. De 8vanDrachten, Ja daar had ik zin in, en met een verschrikkelijk hoog tempo ging ik hier van start. Echter brak me dat wel wat op, maar uiteindelijk toch onder de 26 minuten op deze afstand.

Stadsloop Appingedam kwam eraan en in dit topveld mocht ik meedoen, geweldig om tussen de kanonnen van de atletiek te mogen staan. De wedstrijd verliep niet goed, met 33.04 stelde ik teleur maar zou er sterker uitkomen. Dit was ook de maand dat ik na 3 jaar met veel succes en plezier ben geswitcht van trainer. Na goed overleg maakte ik de overstap naar Marcel Swart, de trainer van de mila groep, Stefan Postma, Bram Kielman, Kevin Damstra, Hilbert de Haan, Jan Sytze Jonker, Ydwine van der Veen, Eddie Elsinga, Tessa de Boer, Lenneke van der Heide, en Minke van der Meer werden mijn nieuwe training`s maatjes. Ook een hele andere trainingsaanpak maar ik had er zin in. Op de baan in Steenwijk liep ik wederom een pr 33.42 op de 10.000 m onder toeziend oog van beide trainers. Ik was niet tevreden, maar goed het is en blijft een moeilijke afstand. Toen kwam daar mijn eerste internationale wedstrijd aan een 3000 m in België, hier leeft de atletiek echt! 3 e serie met allemaal snelle heren! Hier liep Stefan onder de 9.00 minuten en kwam ik tot 9.01.46! Zo dicht bij voor het doel wat ik mezelf had gesteld. Maar het was mogelijk. Lekker door trainend kwam er nog een 16.05 tussendoor op de 5000 m waar ik totaal niet tevreden over was.

Een maand later was daar dan de 8.56.87 op de 3000 m in Utrecht, heerlijk wat een bevrijding was dat zeg. Helaas liep een maand later het NK 10 kilometer totaal niet. DNF stond erachter mijn naam, wat een slechte wedstrijd, maar gelukkig een week later Engeland de Discoveryrun in Harwich. Revanche hier moest het dan maar gebeuren. Op een zwaar parcours kwam ik tot de winst in een tijd van 33.17. Wat een leuke ervaring en wat een boost gaf dit weer. Nu ging de omvang dan echt beginnen, met weken van ruim 100+ aan elkaar rijgend richtte ik me op de zevenheuvelenloop. Bam weer een Pr in een heerlijke maar pittige race kwam ik tot 49.41. O wat was dat super zeg, in zo`n geweldig veld waar ik de hand nog mocht schudden van Mister Haile was mijn dag geslaagd. Toen was het December, een maand waarin toch wel veel gebeurde, na 7 jaar samenwerking zijn Loperscompany Heerenveen en ik uit elkaar gegaan. Ook zal de samenwerking met Asics stoppen tenminste ik zal niet meer gesteund worden door hun. Dit is natuurlijk erg jammer maar misschien bied het mogelijkheden voor de toekomst. Sietse en ik zijn als vrienden uit elkaar gegaan, en ik zal zeker niet vergeten wat hij voor mij heeft betekend! Op dit moment loop ik nog gewoon in de kleding maar dit zal volgend jaar veranderen.

Het jaar mooi afgesloten in Gorredijk met een 32.49 op de 10km waarmee ik zeer tevreden ben en toch terugkijk op een superjaar. Op naar 2014!

Fijne jaarwisseling en een voorspoedig 2014!!!

 

Riekele.

 

 

 

2013 afgesloten met waar ik in 2013 ook mee was begonnen.

Vandaag stond de laatste serieuze test voor de halve marathon van Egmond op het programma. De oliebollenloop in Gorredijk een afsluiter waar ik de afgelopen 5 jaar al 3 keer had gewonnen en het parcoursrecord in handen had. Dit jaar stond in het teken van hard gaan en met name sterk finishen. Na een ruime 7 km te hebben ingelopen even wat losgewerkt en samen met trainingsmaatjes Stefan Postma, en Jan Sytze Jonker afgesproken te vertrekken op een schema van 3.20 per kilometer. We werden begeleidt door John Postma op de quad.

14.10

Bam daar gingen we, lekker soepel de klinkerweg af op weg naar het asfalt, op mijn favoriete schoentjes op dit moment de piranha`s van Asics. Lekker lopend openden we de eerste kilometer in 3.15 Stefan pakte de kop over en dat was even heerlijk. We hadden een mooie groepje en lagen al ver los van de rest van het veld. Echter op 1500 m kwam ik zelf weer op kop, zonder het door te hebben was er een gat. Niemand ging mee, maar het tempo was niet verhoogd, opmerkelijk. Lekker doorlopend stond Janke al weer mooie foto`s te schieten.

IMG_4077

Dit was op zo`n 2.5km en het liep goed, kreeg goede aanwijzingen van John onderweg en dat hielp, licht en soepel blijven lopen, want er stond toch best wel veel wind. En ja daar liep ik dan al snel alleen de opdracht was er! Op het 5 km punt kwam Marcel erbij fietsen en pushte me nog verder om het tempo te verhogen. En dus een versnelling erop! Stoempen was het, maar het ging goed, Nu begon het ook goed pijn te doen. Maar opgeven is geen optie, en vanaf 8 km was het nog een keer versnellen, Wow kon het dus toch, er zat nog meer in, met een slotkilometer van 2.50 liep ik zelfs nog onder de 33 minuten. 32.49 met een splittijd van 16.40-16.09 geeft het aan dat de winst in het eerste deel zit. Maar het gevoel na afloop was goed. Met de juiste omstandigheden in 2014 verwacht ik een mooie tijd neer te kunnen zetten volgend jaar.

1 Riekele Kobes Haskerhorne 1986 32:49 32:50
2 Gerrit Wolbers Franeker 1994 34:24 34:26
3 Stefan Postma Oldeholtpade 1989 34:35 34:36
4 René Jaasma Drachten 1984 35:01 35:03
5 Jan Sytze Jonker Terwispel 1986 35:01 35:03

25e kerstloop Dronten

Goedendag,

Gisteren stond de halve marathon van Dronten op de planning. Een wedstrijd over 21,1 km met sterke buitenlandse atleten. Even kijken waar ik op dit moment sta en eens een goede test af te werken. Helaas werkte het weer niet mee, veel wind, regen, en een verdoving die nog in het lichaam zat van de dag ervoor (tandarts). Maar goed niet geschoten is altijd mis! Bij het inlopen met Stefan voelden de spieren goed aan, beetje stijf maar niet vermoeid. Na een flinke periode van training was er zeker genoeg energie over om een goede halve op de weg te leggen. Vooraf het idee om met Iwan Kamminga en een snelle Keniaanse te gaan lopen. Hun schema was 1.10.30 of te wel 18 km/h. De start was om 13.00 uur, en volgens buienradar zou het niet droog worden.

1021kilometer159

 

Een vreemd startschot, maar we mochten weg, het grote geweld ging snel weg. Maar na wat zoeken had ik de juiste pas te vinden en kwam er wat ritme in. Snel achter het groepje met de snelle dames, maar hier was de samenwerking niet top. Op het moment dat we de stad uitgingen kwam ik bij Erik Leusink en Peter Bruinsma te lopen. Mooi wat kop over kop lopen met deze wind was het idee. Na 5 km voelde ik me toch wel sterker, gas erop. En met grote stappen begon ik weer in te lopen op de groep met dames, deze viel al snel uit elkaar en de snelle kilometers kwam nu ook. Echter voelde ik dat mijn tenen schuurden, ik had gekozen voor de hyperspeed 5 van Asics, maar deze knelde helaas wat. Goed niet over nadenken en snelheid houden. Na het 10 km punt 34.09 zat ik 20 meter achter Iwan, hier snel naar toe was wat ik dacht. Eenmaal erbij even een praatje gehouden en besloten hier lekker te blijven zitten. Het was te koud en het gat naar voren was te groot. Samenwerking loonde want we liepen in op 2 heren die ervoor zaten. Af en toe was het aanhaken en bijblijven maar het volgende moment kon ik weer wat versnellen. Met name tegen de wind in had ik het makkelijker. Na 15km in een teleurstellende 51.54 voelde mijn rechter lies niet goed aan. De kou en het korte broekje waren te weinig en om geen risico meer te nemen besloten de wedstrijd uit te lopen op een goed tempo. De laatste kilometer was Iwan zo`n 50 meter voor mij samen met de Keniaanse dame, dit wou ik nog dichtlopen en met een goed slot kon ik toch nog een goede 1.13.22 eruit persen. Niet van harte en met veel pijn aan met name de tenen voelde dit dan toch nog redelijk aan.

Ook Stefan liep erg goed met een debuuttijd van 1.14.12

1 Soyekwo Kibet 1992 Oeganda 1:03:45 1:03:45
2 Tsegasew Kibret 1985 Ethiopië 1:05:13 1:05:12
3 Emmanuel Ngetich 1984 Kenia 1:05:48 1:05:48
4 Antoine Duvivier 1986 België 1:06:26 1:06:25
5 Kjell d’Hondt 1988 België 1:06:33 1:06:31
6 Kipchumb ezra Kering 1986 Kenia 1:08:47 1:08:47
7 Dieter Vanstreels 1990 België 1:09:47 1:09:47
8 Gert Jan Liefers 1978 AV ’34 1:10:11 1:10:11
9 Karl de Raeymaecker 1980 België 1:10:57 1:10:57
10 Daan van den Ende 1990 Phanos 1:11:17 1:11:15
11 Gayri Hawery 1990 Spirit Lelystad 1:11:39 1:11:37
12 Maarten van Ommen 1980 Phoenix 1:12:54 1:12:54
13 Arne Mulder 1990 BB lopers 1:13:09 1:13:09
14 Riekele Kobes 1986 AV Heerenveen 1:13:23 1:13:22
15 Joep Emmen 1982 BB lopers 1:13:28 1:13:26
16 Iwan Kamminga 1978 Aquilo 1:13:31 1:13:31
17 Koen Henkes 1982 Running2000 1:13:32 1:13:32
18 Erik Leusink 1989 HAC ’63 1:13:37 1:13:36
19 Stefan Postma 1989 AV Heerenveen 1:14:13 1:14:12
20 Oscar Mulder 1983 Eindhoven Atletiek 1:15:29 1:15:27