Maandelijks archief: februari 2013

Mooi op dreef in Langezwaag

Vandaag stond de 8 van Langezwaag op het progamma, hier was ik in 2005 begonnen met hardlopen! En elk jaar loop ik hier toch weer met plezier. Samen met de trainer gekozen om zonder horloge te gaan lopen en lekker op gevoel. Na het inlopen (samen met Jan Sytze) was ik er wel klaar voor. Ook Remon van Lunzen was vandaag aanwezig. Hij liep de halve marathon en dus kon ik mooi samen met hem oplopen had ik zo bedacht.

Mooi inlopen (foto Janke)

Mooi inlopen (foto Janke)

11.00 uur werden we weggeschoten en al snel liep ik aan kop, dit was wel verwacht! Maar na even naast me te kijken en een Remon van Lunzen te zien doet me goed. Hij is toch een goed atleet waar ik best wel tegenop kijk. Veel ervaring en snelle tijden gelopen. Maar na 3km had ik al het idee dat het hem wat zwaarder afging. Een klein tandje erbij en weg was ik. Al snel liep ik geheel solo rond Langezwaag, en was ik eigenlijk lekker aan het lopen. Geen druk van een klokje en gewoon genieten van de natuur en het snelle parcour. De kilometers gingen voorbij en ik had geen flauw idee wat het tempo was. Onderweg kreeg ik van een toeschouwer te horen dat ik ruim op kop liep. Tja geen klokje en alleen maar vooruitkijkend deed me dat wel goed. Na 15km nog even een tandje erbij en toen de finish in 55.50 wat maar 5 seconden langzamer was dan afgelopen jaar. Maar ik had ontspannen gelopen, en was niet echt moe naar afloop. Nog even het rondje van 5km uitgelopen en lekker huiswaarts gegaan. Jan Sytze liep een sterke race en finisthe 2e in 34.55, nu lekker weer doorbouwend naar een goed baanseizoen!.

na 3km,

na 3km,

Geen pr wel goed weekendje Groet uit Schoorl.

Gistermiddag was het dan zover de eerste test van het seizoen. Plaats van aanvangen was Schoorl. De jaarlijkse groet uit Schoorl run. Ik zou me focussen op de 10km en had de hele week al lekker doorgetraind. Na het inlopen voele ik het al een beetje dat ik niet in de beste vorm verkeerde. Beetje verkouden, stijve hamstrings en het was koud. Toch maar de korte broek en het singlet aan. Nog wat korte sprintjes getrokken en al snel naar het startvak. Ook de schoonfamilie was mee en dit was natuurlijk een mooie motivatie. Goed ik stond dus redelijk achteraan had ik het idee, plus het feit dat er wat langzamere mensen voor me stonden maakte het niet tot een ideale start. Toch proberen goed te starten, en even de eerste kilometer niet al te gek doortrekken. Het voelde toch best goed, al kon ik niet de pas geheel afmaken! Lekker doorlopend begon er zich een groepje te vormen. Met enkele snelle atleten. Waaronder Thijs Feuth, Ruth van der Meijden en nog wat atleten. Even bijblijven en toen was al duidelijk dat ik van ver was gekomen. Deze atleten stonden voorraan en kwamen door op 16.45 volgens de klok. Voor mij was dat dus 16.37 omdat ik toch ver achter aan stond. Maar het liep goed, niet geheelt super maar steady. Na 8km viel de groep uiteen en liep ieder voor zich. Kon weer mooi wat atleten oprapen, en kreeg de aanmoedigingen van bekenden uit het publiek mee. In de slotkilometer ging het gas er nog eens flink op en deze ging dus zo rond de 3.00 minuten dat was misschien te laat maar goed het seizoen is jong! 33.03 is een tijd waar ik de afgelopen 2 jaar niet in de buurt van ben geweest. Dit stemt me dus zeer tevreden.

Startnummer 351
Naam Riekele Kobes
Woonplaats AV Heerenveen
Afstand 10 kilometer wedstrijd
Categorie Msen
Totaal plaats 75 / 359
Categorie plaats 62 / 130
Snelheid 18,154 km/uur
5 km 16:37
Bruto tijd 33:15
Netto tijd 33:03

En met een negatieve spilt is er niks te klagen voor het optreden van deze wedstrijd. Het goede van deze dag is dat ik nu weet waar ik sta, en wat mijn verbeter punten zijn. Dit zal ik rustig laten bezinken, en we zullen er zaterdag weer staan in Langezwaag!

Scherpe finish!

Scherpe finish!

PR in Rotstergaast!

Afgelopen zaterdag stond de 5e loop van de Faber sport wintercompetitie op het progamma. Een loop over 15km, hier is in het verleden ook al zeer snel gelopen. En staat er een parcourrecord van 47.34 in de boeken. Deze loop zag ik als laatste test voor Schoorl waar ik volgende week de 10km ga lopen. Samen met Jan Sytze Jonker zou ik hier lopen, even goed ingelopen en nog even met de trainer de plannen besproken. Het was vrij simpel, starten op 17.30 en van vanaf 5km versnellen. We hadden de eerste 7km de wind in de rug en daarna zou de wind eerst van opzij en even  later vol in het gezicht blazen.

de start om 11.00uur.

de start om 11.00uur.

Sietse gaf aan bij de start even de kat uit de boom te kijken, maar de heren van de 7km liepen niet echt door. Dus toch zelf maar op kop, samen met Jan Sytze gingen we voorwaarts. Alleen Jan Jouke bleef in het spoor en nam zelfs de kop, het doel was simpel niet meegaan en aan mijn eigen schema houden. Op 5km wat in 17.33 ging gaf ik aan Jan Sytze het teken dat ik zou versnellen. Het was gelijk een behoorlijke versnelling, en in een kwestie van een halve minuut was het erop en erover. Al snel had ik een flink tempo erop liggen, en het ging niet heel erg moeilijk. toen ik op het 10km punt was klokte ik 34.35 of te wel de laatste 5km gingen volgens plan in 17.02. Nog steeds vrij makkelijk en nu kwam het zware stuk met de harde wind. Er stond best wat wind en daar had ik me een beetje op verkeken. Toch lekker doorlopend ging het tempo nog een stukje omhoog. Om vervolgens op aanwijzen van de trainer de laatste kilometers volle bak te gaan. Dit deed best pijn maar het lukte om de laatste 5km in 16.45 te lopen. Wat een nieuw pr betekende! van 51.46 naar 51.20 en dat al vroeg in het seizoen.

Na afloop het gezicht schoongemaakt!  mede mogelijk gemaakt door www.123fris.nl

Na afloop het gezicht schoongemaakt! www.123fris.nl

 

Geschreven door de Leeuwarder Courant:

Deed Riekele Kobes een week eerder nog rustig aan in Tzum, zaterdag gaf de atleet uit Haskerhorne gas tijdens de Rotstergaastloop in Heerenveen. Kobes klokte na 15 kilometer 51.20. Op 2.52 was Jan Sytze Jonker uit Terwispel de beste van de rest, Jan Jouke Vos werd derde.

 

1 Riekele Kobes Haskerhorne 86 AV Heerenveen 0:51:20 200
2 Jan Sytze Jonker Terwispel 86 AV Heerenveen 0:54:12 189
3 Jan-Jouke Vos Heerenveen 82 AV Heerenveen 0:54:58 185
4 Jappie Doller Waskemeer 65 sv Friesland 0:57:41 175
5 Ynze Stienstra Wergea 62 Lionitas 0:59:32 167

 

Flitsnieuws melde het volgende:

 

Ondanks de vrij stevige wind tijdens Rotstergaastloop afgelopen zaterdag, 2  februari, waren de omstandigheden goed te noemen.

Er scheen een aangenaam zonnetje en de temperatuur was met ca. 5° circa 15°  hoger dan tijdens de editie van vorig jaar.De  5e loop in dit seizoen van de Faber Sport Wintercompetitie. Dit betekende dat de lopers op de eerste helft van het parcours de wind mee hadden, maar in het tweede deel de wind tegen. Dat maakte de loop toch nog vrij zwaar. Voor Riekele Kobes was dat geen belemmring om zijn, tot dusver, snelste tijd bij de Rotstergaastloop met ruim drie minuten te verbeteren. Met zijn tijd van 51:20 was hij tevens bijna drie minuten sneller dan de nummer twee Jan Sytze Jonker. Beide heren waren ook de nummers  1 en 2 in de vorige editie, die bij temperaturen ver onder nul werd gelopen. De derde plaats was zaterdag voor Jan Jouke Vos, met een tijd van 54:58.
Riekele Kobes nestelde zich met zijn tijd van zaterdag onder de snelste 10 in detop-50 aller tijden van de Rotstergaastloop. Ook Jan Sytze Jonker wist met zijn resultaat een plekje in deze ranglijst te bemachtigen.